Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2018 god.

Konferencija za novinare povodom otvaranja rudnika Čukaru Peki kod Bora 02.07.2020

(VIDEO)

Dana 07. januara 2020. u prostorijama Vlaške narodne stranke,  održana je  konferencija za novinare povodom otvaranja novog rudnika "Čukaru Peki". Otvaranje rudnika od početka prate mnogobrojni problemi koje i lokalna i republička vlast umesto da rešava pokušava da minimizuje ili zataška. RTB Bor je nakon niza skandala i očigledno lošeg upravljanja od strane republičke vlasti, prodat.

Postignuta cena kojoj je prodat RTB od oko 350 mil.$ nije vredna komentara, uporediva je ca cenom jedne bolje luksuzne vile(Pierre Cardin’s Bubble Palace u francuskoj npr. koja je procenjena na oko 390 mil.$).

Veoma niska cena uslovila je delimično i ove probleme koje danas imamo jer mesto da se RTB proda po maksimalnoj ceni i novac uloži u lokalnu zajednicu, vlast je išla obrnutim redosledom, gubitke RTB-a koje su napravili njihovi kadrovi snosili su građani, a RTB je jeftino prodat kineskoj kompaniji Zi-Đin.

 

 

 Konferencija za novinare VNS povodom otvranja rudnika "Čukaru Peki"

Od početka je očigledna odlična saradnja države sa kineskom korporacijom ali ne i sa građanima. Budući da se radi o kompaniji koja dolazi iz regiona sa jako niskim standardima u ekologiji, država i vlast ummesto da zaštiti građane i rešava ekološke probleme izgleda kao da štiti kinesku korporaciju i njen interese.

Vlast u Boru ali i republičke institucije otvoreno pokušavaju da izbegnu javne raprave i transparentnost u postupku otvranja novog rudnika, stanovnici Brestovca, Slatine i Metovnice se ne obaveštavaju i ne informišu o situaciji, dok mesne zajednice ćute i umesto zaštite interesa građana štite interese kompanije i bave se zapošljavanjem meštana pokušavajuči da tako po principu "prodaje vere za večeru" zataškaju probleme.

Uloga mesnih zajednica jeste da štiti lokalno stanovništvo i resurse a ne da se bave kadrovskom politikom javnih i privatnih firmi, to se u razvijenim demokratskim zemljama zove trgovina uticajem i kažnjivo je zakonom. Nažalost Srbija to očigledno nije. Mesne zajednice u vidljivoj sprezi sa opštinskom vlašću, zajedno rade na tome da uz što manje buke omoguće otvranje rudnika ignorisanjem interesa lokalnog stanovništva pa i same države, ali zarad opstanka na vlasti uskog kruga onih koji su na vlasti. Cena ovoga je enormno zagađenje Bora i okoline, suštinsko propadanje lokalne poljoprivredne ekonomije i nepoštovanje najelementarnijih interesa lokalnog stanovništva.

Mada su u vezi ovoga morale biti organizovane javne tribine i ozbiljna rasprava, nije urađeno skoro ništa, ankete koje su morale biti sprovođene nisu urađene kako propisi nalažu, a pokušava se manipulisati i manjinskom pripadnošću lokalnog stanoviništa koje je većinski vlaškog porekla. Zbog toga bi prema zakonu morali da se primenjuju posebni stroži propisi o zaštiti manjina. Vlast se međutim hvali time da se ne radi ni o kakvoj manjini jer se stanovništvo izjašnjava kao srpsko(mada ne kažu gde i kako su se tako izjasnili, odnosno kada je izvršena anketa). Mada je sam naziv "Čukaru Peki" vlaškog(rumunskog) porekla nastalo od imenice Cioaca(Šćouka-Uzvišeni deo brega) i imena Peki-Peku-Pekoe (često rumunsko/vlaško familijarno ime). značenje bi prema tome bilo "pekijevo uzvišenje".

Pokušaj obrazloženja da se stanovništvo izjašnjava kao srpsko, povlači još jedno pitanje oko poštovanja manjinskih prava jer ako se pripadnici jedne manjine izjašnjavaju kao pripadnici večine očigledno postoji problem sa njihovom položajem koji je uzrokovao takvu situaciju. Vlast ovo očigledno ne razume i pokušava da i ovo zloupotrebi i sprovede u delo svoju štetnu politiku.

Nije li ovo još jedan pokazatelj da vlast povikama o štetnom delovanju VNS i nekakvoj rumunizaciji, koju je po svemu sudeći nevidljiva, zapravo želi da skrene pažnju sa bitnih životnih problema svih građana a moguće mehanizme manjinske politike radi zaštite Bora, koji joj smetaju u svojoj štetnoj nameri, ovim neutemeljenim napadima sputaju.


Žrtve su na kraju građani Bora koji usled nedostatka informacija i manipulacije vlasti sa njima trpe ogromnu štetu nesvesni da tako ne mora biti i da je uzrok svih probmlema loša vlast a ne volja strane kompanije niti vlaška manjina.


Video snimak konferencije možete pogledati ovde:

https://www.facebook.com/bor030/videos/2899268136779107/


Bor 08.02.2020

Info VNS