Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.

Poseta rumunske parlamentarne delegacije odbora za prekogranične Rumune Srbiji februara 2017


Parlamentarna delegacija odbora za prekogranične Rumune posetila je Srbiju u periodu 22-24 Februar 2017 god. Poseta je imala planiran relativno obiman program i posetu širokom krugu institucija, pojedinaca i organizacija iz domena ljudskih i manjinskih prava u Srbiji. U fokusu posete bili su Rumuni u Srbiji odnosno rumunska manjina u Srbiji kako u Vojvodini tako i u severoistočnoj Srbiji. Poseta je realizovana zbog jako loše situacije manjinskih prava rumunske manjine u Srbiji a naročito u severoistočnoj Srbiji. Situacija se pogoršava usled agresivne asimilacije i intenzivnog kršenja manjinskih i ljudskih prava rumunske(vlaške) manjine od strane srpskih vlasti.



Delegacija je umesto od strane odbora za ljudska i manjinska prava, bila primljena od strane odbora za dijasporu i Srbe u regionu što je bio očigledan pokušaj srpske strane da izbegne razgovore na odgovarajućem nivou. Nasuprot pokušajima rumunske strane da problem reši u prijateljskoj atmosferi, srpska strana otvoreno provocira ili ignoriše rumunsku stranu već duži vremenski period. Srbija izbegava otvorene razgovore o preuzetim obavezama, ne ispunjava elementarne norme poštovanja ljudskih i manjinskih prava kada je vlaška manjina u pitanju, i pokušava da relativizuje problem tendencioznim tumačenjem situacije. Tako je bilo i ovoga puta. U razgovoru sa srpskom stranom nije postignut nikakav pomak. Srbija već 5 godina  ne sprovodi protokol koji je sa Rumunijom dogovoren u Briselu mata 2012 godine, kao ni sopstvene zakone u pogledu vlaške manjine, blokirala je rad mešovite komisije za nacionalne manjine odbijanjem da imenuje jednog kopredsednika.

Srbija je u međuvremenu nakon niza skandaloznih poteza izgubila poverenje rumunske strane kao pouzdanog partnera u razgovorima. Umesto sprovođenja zakona i ustava u pogledu manjinskih prava prema vlaškoj manjini, srpska vlast je pribegla potpuno suprotnim potezima kršenja sopstvenih zakona u cilju onemogučavanja elementarnih manjinskih prava Vlaha, čime je problem pogoršan. Najskandaozniji potezi su svakako preuzimanje Nacionalnog Saveta Vlaške Nacionalne Manjine kroz falsifikovane izbore, pokušaj kontrole vlaških organizacija kroz potpunu blokadu u medijima, uskraćivanje finansija, širenje dezinformacija i otovrenih laži o vlaškim organizacijama i njihovim liderima, podrška marginalnim organizacijama i nekompetentnim pojedincima u sprovođenju politike koja je na štetu vlaške manjine, pokušaj lažnog predstavljanja položaja vlaške manjine pred međunarodnim institucijama.

Svi ovi pokušaji obmane doveli su do problema u odnosima između Srbije i Rumunije kada je u pitanju poštovanje manjinskih prava kao i mogućnosti da Rumuija blokira Srbiju u procesu približavanja EU usled nepoštovanja standarda u okviru manjinskih prava.

U Srbiji vlada jako nizak standard poštovanja ljudskih i manjinskih prava naročito kada su pripadnici vlaške manjine u pitanju kojima se ni u 21. veku ne omogućavaju skoro nikakva prava na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i očuvanje kulturnog identiteta.

Usled ovoga osim sa Rumunijom Srbija ima problem i sa skoro svim susednim zemljama čije manjine takođe imaju sličnih problema sa vlastima u Beogradu, zbog čega dobija česte prigovore od strane EU, koji se međutim vešto kriju od srpske javnosti a umesto rešavanja pribegava se pokušajima obmane čime se problem samo usložnjava.

Problem na srpskoj strani je tim veći što je u Rumuniji sve dijametralno suprotno, manjinska prava nacionalnih manjina  su tamo na visokom nivou čime se Rumunija može pohvaliti, srpska manjina u Rumuniji ima sva ona prava koja su rumunskoj(vlaškoj) manjini u Srbiji uskraćena. Srbi u Rumuniji imaju crkve kojima upravlja Srpska Pravoslavna Crkva kao i srpske sveštenike, imaju škole na srpskom sve to ranga srednje škole, imaju predstavnika u rumunskom parlamentu. Srpske organizaije neometano funkcionišu i finansiraju se od strane vlade Rumunije, za čije aktivnosti rumunska vlada izdvaja oko 800 000 eura godišnje.

U Srbiji međutim srpske vlasti prete rušenjem rumunskih crkava, gašenjem rumunskih organizacija i političkih partija kroz blokiranje finasiranja i satanizaciju njihovih lidera, Vlasima se ne dopušta  predstavnik u republičkom parlamentu, a za rad i funkcionisanje vlaških organizacija srpska vlast je izdvojila 0 dinara(ili eura svejedno).

Identet i tradicija rumunskog naroda se u Srbiji omalovažava i ponižava na svakom koraku, a najviše na državnim medijima, i kroz nastupe javnih ličnosti i političara. Protiv lidera rumunskih(vlaških) organizacija se vodi prava hajka tendenzioznim plasiranjem poluistinitih ili lažnih informacija u kome se optužuju za delovanje protiv države Srbije, za sprovođenje nekakve rumunizacije rumunskog stanovništva, za naoružavanje i pripremu oružanog ustanka za separatizam dok se Rumunija prikazuje u negativnom kontekstu. Sve ovo osteje bez demantija i bez mogućnosti da se čuje i druga strana kojoj se uskraćuje pristup medijima a prisup na državnoj televiziji nezamisliv(iako svi moraju da plaćaju TV pretplatu). Sudski sporovi u politički kontrolisanim sudovima, se ne rešavaju godinama ili se rešavaju na štetu već oštećenih vlaških organizacija.

 Posledice ovakvog ponašanja Srbije na spoljnopolitičkom planu ostavlju posledice u vidu daljeg urušavanja njenog kredibiliteta, ali i kvarenja dobrosusedskih odnosa sa najvećim susedom sa kojim ima duge i do sada, jako dobre i korektne odnose.

To je situacija u kojoj su vođeni ovi razgovori i atmosera u kome je protekla poseta rumunske parlamentarne delegacije.

Srpska strana je pokušala da realtivizuje situaciju i izbegne otvorene razgovore o temi, nije ponudila nikakva konkretna rešenja, rokove niti razloge ignorisanja i nerešavanja ovih problema. Umesto toga na sajtu republičkog parlamenta Srbije objavljena je konfuzna vest o ovoj poseti bez posebnih detalja, bez konkretnih rezultata razgovora i bez pojašnjenja koraka koji će se preduzeti u cilju rešavanja problema. Što je samo po sebi jasna naznaka da će Srpska strana i ovaj put ignorisati situciju a rumunsku delegaciju staviti ponovo u ponižavajući položaj.


Nakon posete Beogradu, delegacija se sastala sa predstavnicima rumunskih organizacija iz Vojvodine, rumunskog konzulata u Vršcu i sa predstavnicima opštine Vršac, nakon toga usledila je poseta rumunskom Konzulatu u Zaječaru gde su se sastali sa organizacijam koje nisu deo Kongresa Vlaha ili ne priznaju sinonimiju Vlah/Rumun čime se protive rumunskom zakonu i zvaničnom stavu Rumunije prema kojiem je naziv "Vlah" deo rumunskog istorijskog nasleđa.


Delegacija je zatim posetila vlaške(rumunske) organizacije Kongresa Vlaha severoistočne Srbije. Poseta je organizovana u prostorijma Vlaške Narodne Stranke u Boru.


Komisija za prekogranične Rumune donjeg doma rumunskog parlamenta je bila u sastavu:


Codreanu Costantin-predsednik

Dobrovie Matei-Adrian-potpredsednik

Radu Nicolae-Sebastian-Valentin-sekretar

Na sastanku u Boru pored pomenute delegacije bio je i novi konzul iz Zaječara  Marius Dilof


Ispred Kongresa Vlaha Srbije poseti su prisustvovale sledeće organizacije:

Vlaška Narodna Stranka-Predrag Balačević

Ariadnae Filum –Zaviša Žurž

Udruženje Rumuna-Vlaha Trajan-Dragiša Kostantinović

Evropski pokret Vlaha-Đorđe Milenković

Grupa vlaških intelektualaca-Slavoljub Gacovič

Sveta Maksima udruženje pravoslavnih žena-Dragana Živković

CRIS Odbor za ljudska prava Negotin-Dušan Prvulović

Grupa studenata Timočana-Daniel Pastronjević

Ovidiu Ursu-paroh Bora i Gornjana i sekretar protopopijata



Predstavnici navedenih organizacija predstavili su komisiji aktuelno stanje u vlaškoj zajednici, i odnos države Srbije i matice Rumunije prema Vlasima/Rumunima u severoistočnoj Srbiji. Vlaške organizacije su iznele nezadovoljstvo trenutnim stanjem naše zajednice jer Srbija još nije omogućila učenje maternjeg rumuskog jezika u školskom sistemu Srbije, nema adekvatnih medija na rumunskom i nema mogućnosti dobijanja dozvola za građenje rumunskih verskih objekata  kao i nefinansiranje od strane vlade Srbije kulturnih aktivnosti unutar zajednice. Vlaška zajednica se nalazi u kulturnom pogledu u intenzivnom propadanju, usled neodgovornosti države i politizacije pitanja kulturnog identiteta, kao i prikrivenog programa asimilacija koji Srbija u kontinuitetu sprovodi prema Vlasima(Rumunima) severoistočne Srbije već skoro 2 veka. Srbija s jedne strane blokira rad organizacija koje se realno bave manjinskim pravima Vlaha a sa druge strane izdvaja sredstva i pruža podršku onima koji, naprotiv, rade prikrivenu asimilaciju rumunskog(vlaškog) stanovništva ili se bave politizacijom pitanja bez ikakvih rezultata u oblastima očuvanja manjinskog identiteta.

Takodje je zatraženo poštovanje protokola potpisanog 01.03.2012. u Briselu od strane Srbije i Rumunije.

Komisija je obavestila Kongres Vlaha da je u Beogradu u razgovoru sa predstavicima odbora za Dijasporu srpskog parlamenta tražila da se odblokira rad mešovite medjudržavne komisije i da srpska strana postavi svog kopredsednika jer Rumuni su to već uradili. Takodje su naveli da će rumunska strana insistirati na poštovanju i realizaciji briselskog protokola.

Na kraju je dogovoren prijem predstavnika Kongresa Vlaha Srbije u parlamentu Rumunije i poseta Komisiji za prekogranične rumune.

28.02.2017