Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.

Poseta ambasadorke Rumunije opštini Boljevac 7. decembra 2016 godine


U sredu 7 decembra 2016 godine ambasadorka Republike Rumunije Oana Kristina Popa posetila je opštinu Boljevac. Poseta je usledila na predlog i uz ključno posredovanje Vlaške Narodne Stranke kao koalicionog partnera u opštinskoj vlasti. U opštini Boljevac lokalnu vlast čini koalicija VNS-SNS, čijim zajedničkim delovanjem je ova poseta i realizovana.



Poseta je imala nekoliko ciljeva. Nakon upoznavanja ambasadorke sa situacijom u opštini u domenu političke situacije, privrede i ekonomije, analiziran je i položaj vlaške(rumunske) nacionalne manjine koja u ovoj opštini čini većinu. Zatim su vođeni razgovori sa relevantnim činiocima opštiske vlasti o mogućim i potrebnim koracima radi jačanja međusobne kulturne i privredne saradnje. Detaljno se razgovaralo o potrebnim koracima radi ostvarivanja konkretnih koraka u ovim domenima. Rezultat ovih razgovora je dogovor da se već na proleće 2017 u Boljevcu organizuje forum potencijalnih investitora iz Rumunije. Ovaj događaj bi bio prvi takve vrste u Boljevačkoj opštini.

Obzirom da Rumunija ima najveći privredni rast u EU i da predstavlja najveću ekonomiju na Balkanu sa modernom industrijom, saradnja sa ovom zemljem je od velikog značaja za male, siromašne i nerazvijene zemlje poput Srbije.

 Nakon razgovora usledila je  poseta fabrici poljoprivrednih mašina "Agromehanika" koja deo svoje proizvodnje izvozi u Rumuniju.



 Na kraju posete usledili su razgovori u vezi manjinskih pitanja vlaške odnosno rumunske nacionalne manjine u opštini Boljevac ali i u regionu. Razgovori su vođeni sa članovima opštinskog odbora VNS i aktvistima vlaških(rumunskih) organizacija uz prisustvo članova predsedništva VNS iz Bora.



Poseta je protekla izuzetno uspešno, sa pozitivnim utiscima svih učesnika i organizatora.


Značajno za ovaj događaj je što to do sada prva poseta  jedne inostrane delegacije u istoriji Boljevca na ovom nivou.


Nakon posete Boljevcu ambasadorka se uputila ka Boru u posetu Vlaškoj Narodnoj Stranci i orgnizaciji "Ariadnae Filum".